Scroll To Top

A konzumidiótizmus jegyében : Arcunk eltakarásával védekezhetünk a friss levegővel szemben ! (Sz.)

A sebesült Görgei Szegeden! – Ön lovagolt már frissen műtött koponyával?

A sebesült Görgei Szegeden! A koponyasérülés, a korabeli műszerek és a műtét körülményei válnak csaknem kézzel foghatóvá a szegediek számára is a Móra Ferenc Múzeumban, ahol megtekinthető a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum vándorkiállítása.

Súlyos koponyasérüléssel harcolta végig a szabadságharc utolsó napjait Görgei Artúr: egy gránát szilánkjai szakították fel koponyacsontját a Komáromi Csatában. A súlyos sérülés körülményeit dolgozza fel a Móra-múzeum új időszaki kiállítása, melyen koponyafúrókat és Görgei halotti maszkját is bemutatják. A sebesült Görgei című tárlat megnyitója február 29-én, szerdán 16 óra 30 perckor lesz, melyre szeretettel várják az érdeklődőket.

1849. július 2-án Haynau csapatai megtámadták a komáromi sánctábort. Ebben a csatában szenvedett komoly fejsérülést Görgei tábornok. Egy felette felrobbanó gránát szilánkjai 12-15 cm hosszan szakították fel koponyacsontját. A sebesülést a Komáromi Erődben megműtötték, a 9. napon pedig Görgei 25 ezer honvéd élén hagyta el Komáromot.

A szabadságharc idején a mai steril műtétvezetés még nem létezett, a fejsérüléseket több évezredes hagyományok szerint gyógyították. A koponyalékelést ma már igen otrombának tűnő koponyafúró készletek segítségével végezték. A hadi körülmények között Görgei sebe elfertőződött, így újra fel kellett nyitni, azonban a tábornok a sérülés ellenére is ellátta hadvezéri feladatait.

A sebesült Görgei című kiállítás orvostörténeti és történettudományi szempontból dolgozza fel a sérülés körülményeit. Bemutatja Kossuth és Görgei levelezését, illetve koponyasebészettel foglalkozó korabeli szövegeket és orvosi eszközöket is: az érdeklődők láthatnak koponyafúrókat, szúrcsapot és hadorvosi sebészkészletet is. Emellett láthatóak a tábornok fegyverei és személyes tárgyai, fotói és halotti maszkja. A tárlat az elmúlt 150 év tankönyvei segítségével követi nyomon, hogyan változott Görgei alakja és megítélése az oktatásban.

A kiállítás a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum vándorkiállítása, melynek megnyitójára tisztelettel várják az érdeklődőket február 29-én, szerdán délután fél 5-kor.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium