Scroll To Top

„Ébredj, hazám, mert ha most nem ébredsz,
Soha többé nem lesz ébredésed…” ( Petőfi – A Nemzethez )

Kossuth-kiflik, de ha lehet, még Kossuthabb kiflik!

A „legkossuthabb” kiflit keresi a Móra-múzeum 

Kossuth-kiflik versenyét hirdeti meg a szegedi Móra Ferenc Múzeum: a szabadságharc vezéregyéniségének süteményét éltető sütő-versenyt rendeznek március 15-én. A megmérettetésen induló sütemények közül szakértők választják majd ki a „legkossuthabb” kiflit.

Kossuth Lajos kedvenc süteménye, a Kossuth-kifli az 1840-es években vált közkedvelt édességgé. Kossuth a Pozsonyi Országgyűlés idején gyakran szállt meg a Zöldfa fogadóban, melynek tulajdonosa Palugyay Jakab volt. A „pozsonyi Gundelként” emlegetett vendéglős sütötte meg először a pozsonyi kifli mandulás változatát, mely Kossuth Lajos kedvence lett.

Kossuth olyannyira kedvelte a fogadót, hogy 1848. március 17-én a Zöldfa erkélyéről hirdette ki a márciusi törvényeket és mutatta be az erkély alatt összegyűlt tömegnek az első magyar független miniszterelnököt, Batthyány Lajost. Az erkélyt Pozsony méltatlan elbitorlása után a két világháború között (Trianon terrora alatt) Magyarországra szállították, ma a Ceglédi Református Nagytemplom kertjében látható. Igen méltatlan körülmények között ultramodern, de inkább csak szocreál vasazatban!

A Kossuth-kiflisütő verseny megmérettetésére saját sütésű kiflivel lehet nevezni az ünnepnapon. A sütögető honleányok és honfiak által készített édes műremekek „bemutatására” és persze elfogyasztására a március 15-ei nemzeti ünnepen kerül sor. Az első helyezett kifli-sütő múzeumi ajándékcsomagot kap sütőtudománya elismeréseként.

Ha meg inkább csak olvasnának róla, azt is melegen ajánlhatjuk:

Megjelenés ideje: 2012-02
ISBN: 9789631429626
340 oldal
Ára: 3490 Ft

Kossuthkifli

Aki végigrepül Fehér Béla új nagyregényén, annak páratlan kilátásban lesz része. Egy száguldó zöld delizsánsz ablakából nézheti végig a magyar szabadságharcot. Láthat szabadságot, szerelmet, háborút és békét, ármányt, bűnt, hűséget, nagyságot és bukást. Mert a Kossuthkifli egyszerre hiteles történelmi regény és frenetikus Jókai-paródia, XIX. századi pörgő road movie és népmesei motívumokkal átszőtt magyar mágikus realizmus, gigantikus romantika-parafrázis és igazi, régimódi, izgalmas kalandregény.
A történelmi málhaposta olykor megáll, hogy az olvasó eltűnődhessen máig aktuális (vagy inkább sosem volt ilyen aktuális) sorskérdéseken. Hányszor lehet a történelmi lehetőséget elszalasztani? Mit kezd a magyar a szabadsággal? Létezik-e nemzeti végzet? Megbűnhődtük már a múltat s jövendőt?
A Kossuthkifli végtelenül sokszínű, mégis teljesen homogén mű. Nyelvi leleményei lenyűgözők, humora utánozhatatlan. És hát (nem utolsó sorban) a XIX. század gasztronómiai tárháza, ízes hasregény.(Cserna-Szabó András)

http://kiadok.lira.hu/kiado/magveto/index.php?action=konyv&id=139408773

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium