Scroll To Top

A magyarellenes terror legfőbb oka a meggyávult magyar ! (Sz.)

Leégett a krasznahorkai vár – Újra kigyulladt a faszerkezet

Események, Hírek, Magyargyalázat 2012. márc. 11.

Szombaton néhány óra alatt leégett a krasznahorkai vár és a körülötte lévő erdő. Fotó: Vajda János/MTI

Kigyulladt és leégett a krasznahorkai vár szombat délután, vasárnap este pedig újra lángolni kezdett az épület – adta hírül az MTI a SITA szlovák hírügynökségre hivatkozva. A tűzvész okozásával két gyereket gyanúsít a rendőrség. A feltételezés szerint a 11 és 12 éves fiúk cigarettázás közben felgyújtották a domboldalon a füvet, ami miatt lángra kapott a vár tetőszerkezete. A rendőrség közveszélyokozás miatt indított eljárást ellenük. Mivel a két fiú kiskorú, nincs büntetőjogi felelősségük. Bizonyára gondos szüleiknek sem…

A vár szombaton délután két óra körül kapott lángra: leégett a teljes tetőszerkezet, a környező erdő és domboldal, feketéllik az egész környék. A fölvidéki Krasznahorkaváralja településen rendkívüli helyzetet hirdetettek, mert a szárazság miatt a lángok további terjedésétől tartottak. A tűzben az eddigi információk szerint nem sérült meg senki, és a jelenleg múzeumként működő várból a kiállított tárgyak kilencven százalékát is sikerült épségben kimenteni. A keletkezett kárt egyelőre nem lehet felbecsülni.

Mivel csonkországunkban nemigan volt e fölvidéki várunkhoz hasonló magyar gyűjtemény, így a kár nem a szlovák, hanem a magyar nemzet számára fölbecsülhetetlen.

Krasznahorka vára emésztő lángokban

Az MTI helyszíni beszámolója szerint a várhosszúhegyi lakos, Parbitka István beszámolója szerint „fél kettő körül kezdett el szivárogni a várból a füst, majd szinte percek alatt borult az egész épület lángokba. Nekünk, helyieknek ez különösen sokkoló élmény, hogy a környék szimbóluma, a büszkeségünk a szemünk láttára válik porrá.” A helybéliek mind arról beszéltek, hogy Krasznahorka vára túlélte az első és a második világháborút, most pedig rövid idő alatt a lángok olyan pusztítást végeztek, amilyenre a legöregebbek sem emlékeztek. Az idős krasznahorkaiak sírtak, míg a fiatalabbak, középkorúak ahogy tudtak, segítettek az igen rövid idő alatt a helyszínre érkezett tűzoltóknak – tudósított az MTI a helyszínről.

Az oltást nehezítette, hogy a vár nehezen megközelíthető. Először a rozsnyói és a dobsinai tűzoltók érkeztek a helyszínre, majd később a szepsi és a saci tűzoltóállomások is segítséget küldtek. A helybéliek közül a fiatalabbak ugyancsak segítettek az oltásban, de Vasik János, a fölvidéki (szlovák) közszolgálati rádió és televízió magyar nyelvű adása, a Pátria rádió a munkatársa szerint még Kassa környékéről is érkeztek önkéntesek.

Vasik úgy fogalmazott: az itt lakók szomorúsága leírhatatlan, többek úgy érzik, mintha közeli hozzátartozójuk halt volna meg.

Délutánra a helyszínen a katasztrófaturisták is megjelentek, s mivel a területet a rendőrség körbezárta, a hegyi ösvényeken próbáltak meg feljutni a várhoz.

Lángol a Krasznahorkai Vár 2012. Hadisten (március) hava 10-én

A helybéliek szombaton csak találgatták, hogy mi okozhatta a tüzet. Ami biztos, hogy a várhoz vezető ösvények mentén igen száraz a fű, tehát az is elképzelhető, hogy egy égő csikk eldobása miatt keletkeztek a lángok. Később a „gyerekcsíny” lehetősége is felmerült, mert az MTI-nek több helybéli is állította, hogy gyerekeket látott a vár oldalánál.

Szombaton estefelé Daniel Lipsic fölvidéki (szlovák) belügyminiszter azt közölte: a felgyújtott tarló okozhatta a tüzet. A TASR szlovák hírügynökségnek adott nyilatkozatában a belügyminiszter azt mondta, hogy a rendőrségnek már gyanúsítottjai is vannak. Daniel Krajcer kulturális miniszter hozzátette, a kulturális minisztérium már vasárnap kész bizonyos pénzügyi eszközöket felszabadítani a vár felújítására. Hangsúlyozta, hogy a várban kiállított tárgyak mind biztosítva voltak, és várhatóan a nyárig részlegesen helyreállítják az épületet. Természetesen a páratlan Andrássy gyűjteményt nem fedezheti holmi pénzügyi biztosítás. A vár egyik szerelmese, rendszeres látogatója, Farkas Adrienne úgy fogalmazott: „Krasznahorka volt az a magyar nemesi ház, ahol az Andrássyak még az asztalt is megterítve hagyták ott. A veszteség a magyarság számára pótolatatlan.”

Vasárnap este hét óra körül újra kigyulladt a krasznahorkai vár vasárnap  az oltási munkálatok még éjszaka is tartottak. A várban még a szombati tűzvész során elszenesedett faszerkezet egyes részei kaptak újra lángra az erős szélben. Az éjszaka folyamán még tartott az oltás, de a tüzet sikerült ellenőrzés alá vonni, így a lángok nem veszélyeztettek újabb részeket. A helyszínen 5 tűzoltókocsi és 15 tűzoltó tartózkodott, munkájukat helyi önkéntesek segítették.

A Magyar Koalíció Pártja még szombaton felkérte a magyar kormányt, hogy vállaljon részt a rendkívüli jelentőségű kulturális emlék felújítási kiadásaiból – derült ki az MTI pozsonyi irodájának eljutatott közleményből. Berényi József, a Magyar Koalíció Pártja elnöke kapcsolatba lépett Semjén Zsolt magyarországi miniszterelnök-helyettessel, s arra kérte, hogy a magyar kormány is vállaljon részt a tűzvész sújtotta krasznahorkai várat érintő kárelhárítási és felújítási munkák kiadásaiban – olvasható a dokumentumban.

A Magyar Koalíció Pártja szerint a tűzkár egy rendkívüli jelentőségű szlovák-magyar és európai kulturális emléket tett tönkre, ezért indokolt, hogy mindkét kormány felvállalja a felújítás terheit, illetve közösen pályázzanak az európai uniós forrásokra. – Összefogásra van szükség – áll a közleményben, amely arra kéri fel a civil szervezeteket, hogy közösen szervezzenek gyűjtést a károk enyhítésére.

Magyarország természetesen  kész hozzájárulni a felbecsülhetetlen kulturális érték megmentéséhez – közölte a miniszterelnök sajtóstábja, válaszul az MKP közleményére. Erről Semjén Zsolt biztosította Berényi Józsefet.

A Magyar Kultúrális Örökség Alapítvány szerint az Európát megtartó magyarság keresztény erősségének fölújítása – az általa is okozott súlyos anyagi helyzetünk révén – ma alapvetően Európa (az Európai Unió) kötelessége.

A XIII. században épült krasznahorkai vár a még mindig legalább felerészben magyarok lakta Krasznahorkaváralja település nevezetessége, a Fölvidék (Szlovákia) egyik legértékesebb történelmi épülete, amely felújított állapotban múzeumként üzemelt.

Krasznahorka hazatérte (1938):

Krasznahorka büszke vára visszatér…

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium