Szombaton, március 29-én úgy böjtölhet, ahogy még soha! Gasztronómiai kirándulásra hívjuk az országot, amely túrán ledöntjük a régi közhiedelmet, miszerint a húselhagyás unalmas, megmutatjuk a böjt sokszínűségét és változatosságát. A korai paraszti világból indulunk, és napjaink legjobb séfjeinek konyhájába érkezünk! Utunk ételkostólásokon át vezet majd, és közben számtalan ötlettel, praktikával és ízzel gazdagodhatunk!
Ez lesz a legjobb vendégség, ahová most Önt várják!
Kínálatunknál jobbat biztosan nem talál erre a szombatra: jó ételek, látványkonyhák, vásári forgatag, kulturális műsorok, kézműves tanya, gyerekfoglalkozások és egy jó séta a jó levegőn – kell ennél több?
10:45 „Balladai szerelmek” címmel vígballadákat ad elő a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színköre – Skanzen/Olvasókör
12:00 Megnyitó: köszöntő beszédet mond Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere, utána az Árendás néptáncegyüttes folklór műsora – Skanzen/Olvasókör
13:00-14:30 „Húsmentes étel – Húsmentes élet” – kerekasztal beszélgetés és vega ételkóstoló Dr. Mikulán Rita megyei sport főorvossal, a Biocsemege Bolttal és az Őrangyal Gasztroházzal – Puszta Háza
14:30-15:00 Terelési bemutató – Terelő karám
15:00-15:30 Hagyományos racka fejés – Terelő karám
15:00-16:30 „Test és lélek – Ínség és Bőség, böjt a keresztény kultúrkörben” – kerekasztal beszélgetés Dr. Gyulay Endre nyugalmazott megyéspüspök (Szeged-Csanádi Egyházmegye) és Dr. Miklós Péter egyháztörténész részvételével – Puszta Háza
16:00-17:00 Meszecsinka együttes koncertje – Skanzen
Kulturális műsorok, vásári forgatag – Skanzen
Kézműves Tanya: kézműves foglalkozás gyermekeknek, újrahasznosított, háztartási tárgyakból – Puszta Háza kert
Kézműves foglalkozás: papírsárkány készítése, eregetése – Piactér mögött
„A Vásárhelyi híres Promenádon…” – bemutatkozik Hódmezővásárhely Város: Vásárhelyi Ízök címmel látványkonyha és kóstoltatás, bemutatkozik az Árendás néptáncegyüttes (11 és 18 óra között, óránként folklór műsort ad) és a helyi citerás művészet, bútor és fazekas kiállítás, valamint hímzés kiállítás, és „A régi Vásárhely” címmel fotókiállítás– Skanzen/Olvasókör
Biocsemeg Bolt, és Főzőiskola – Különleges gabonaőrleményekből készült péksütemények (Élesztő mentes, teljes kiőrlésű pékáruk), Növényi alapú pástétomok, Saláták, Csírák (Skanzen/Nagy sátor)
Diófa Vendéglő – Citromos halleves harcsagombóccal, Juhtúrós puliszka, Tápai krumplislepény, Töltött tojás variációk (háromféle: tormakrémes, füstölt halas, snidlinges-sajtkrémes) (Skanzen/Nagy sátor)
Gundel Étterem – Rácponty (Skanzen/Nagy sátor)
Kiszombori Manufaktúra – Búzacsíramálé (Skanzen/Nagy sátor)
Őrangyal Gasztroház – Indiai Puri, Pakura, Rizs, Halava (Skanzen/Nagy sátor)
Szeri Csárda – Szeri keszeg, Grill zöldségek (Skanzen/Nagy sátor)
Szent Pétör Serpenyője – Sült tészta szarvasgombával, tavaszi salátával, házi sajttal (Skanzen/Nagy sátor)
Vásárhelyi ízök (Hód-Menza Kft.) – Csipkebogyó tea, Homoki/Főtt perec, Puliszka, Vásárhelyi hírös táskaleves, Vásárhelyi sós-túrós lepény, Dörölye, Tejespite, Csöröge, Bodor kifli, Barátfüle, Zsíros perec, Töpörtős pogácsa (Skanzen/Olvasókör)
Belépőjegyek:
Ezen a napon a nyári nyitva tartásnak megfelelő belépőjegy árak érvényesek.
Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...