Scroll To Top

A Hun után ma a Magyar Kultúra Holokauszt zajlik !
A Nagy Kérdés, hogy tűrjük-e ?!

Szögedi Hallénap – halak, hállók, hallevek

Örömhírek, Szögedi hírek 2012. szept. 02.

Fölösleges idegen ízzel „fesztivál” gyanánt emlegetik. Pedig egészségesen, magyarul bizony „ünnep”! A szögedi hallé ünnepe. A korábbi „halászlés” neve is igen kétes. Vajon, halász levéből, vagy halásznak főzött léeledel a halászlé?! Szabatosabb és egyszerűbb a „hal” megjelölés, így találóbban „halünnep„. De mivel leginkább a halléről szól, így következetesen csak: hallénap.

Bálint Sándor írja: „paprikáshal, másként halpaprikás a szegedi konyha egyik legnagyobb remeklése és diadala. Sajnos, nem ízes, becsületes, ősi szegedi nevén, hanem kispolgári halászlé reklámnévvel hódította meg az ínyencvilágot…

Halas ételeink ünnepe alkalmából ajánlom mindenki figyelmébe az alábbi kis összefoglalót:

Szögedi halak, hállók, hallevek (2 oldalas nyomtatható pdf verzió)


(a kép rákattintva nagyítható)

A Szögedi Védegylet
nevében
Tisztelettel:

Dr Szabó László
alapító-elnök
www.ujszeged.hu

Rádióinterjú

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium

Honi tallózó

Ady szavaival élünk és túlélünk :

Most perc-emberkék dáridója tart,
De építésre készen a kövünk,
Nagyot végezni mégis mi jövünk.
Nagyot és szépet, emberit s magyart.

Ady Endre 1908-ban, 31 évesen (Székely Aladár felvételén)